5 gode råd til brug af proteiner

5 gode råd til brug af proteiner

At protein er en vigtig del af din krop er ingen underdrivelse. Den menneskelige krops afhængighed af protein for at fungere er af mange misforstået, og blive ofte henvist til ’bare’ at være et middel hvormed man øger muskelmasse. Faktisk er protein så overvældende tilstede i din krop at den ville udgøre over halvdelen af ens krop hvis man drænede den for vand. Man kan derfor med sikkerhed sige at protein udgør en utrolig vigtig del af din kost.

Her er 5 gode råd du kan følge, så du kan gøre dig sikker på at du er i balance når det kommer til protein.

Forskellige mennesker har brug for forskellige mængder protein, alt efter alder, køn, og næringsbehov. En god fingerregel er dog at protein burde være 10-35% af dit daglige kulhydratindtag. Voksne mænd og kvinder har brug for omkring 56 og 46 gram protein om dagen, men det kan selvfølgelig variere alt efter behov.

Der er er både ”gode” og ”dårlige” proteiner. Ligesom med andre næringsstoffer er der også forskel på hvilke proteiner der er bedst for kroppen. Produkter som fisk, kylling, og mælkeprodukter er alle gode kilder af protein, da de indeholder alle 8 essentielle aminosyrer, men samtidig er lav på fedtindhold. Fisk og mælk er desuden også proppet med andre vigtige vitaminer som kalcium og omega-3. Svinekød kan man til gengæld med rette undgå, da udover protein også indeholder et højt antal mættede fedtsyrer, hvilken kan lede til åreforkalkning.protein

Protein kan komme mange steder fra. Det første mange folk tænker på når talen falder på protein-kilder er en stor saftig bøf, eller anden form for kød, men der er mange andre steder hvorfra man kan få fyldt sine protein-depoter. Nødder kan levere din daglige dosis, og kan nemt indgå i en daglig diæt.

Protein-pulver er ikke kun forbehold elite-atleter og bodybuildere. Du kan også supplere din kost med protein-pulver, men du skal være opmærksom på at din krop har brug for mere end bare protein, og man skal derfor sikre sig at få andre behov dækket. Naturlige madprodukter har den fordel at de indeholder flere næringsstoffer end bare protein.
Protein er også nemt tilgængelig i en vegetarisk diæt. Linser, ris, og bønner er alle gode kilder af protein, og vegetar-klassikeren tofu holder også stadig, da sojabønner indeholder alle 9 aminosyrer og kan derfor betegnes som komplet protein.

De forskellige former for protein-tilskud

Mange kigger ofte skævt til protein-tilskud, da det længe kun var associeret med sportsudøvere, og bodybuildere, der alle havde brug for ekstreme mængder protein for at understøtte deres diæt. Mange føler at deres protein indtag burde komme fra naturlige kilder som f.eks. kød, fisk, mælk og æg, hvilket får protein-pulver til at fremstå som et usikkert kemikalie, som enhver normal person burde gøre sit bedste for at undgå.

Heldigvis står det ikke sådan til i virkeligheden. Den gennemsnitlige person kunne drage stor fordel af at lade protein-tilskud indgå som en del af deres daglige kost, og denne artikel vil give dig en kort oversigt om hvorfor, og hvilke former af protein-tilskud der tilbydes:
Først og fremmest kan protein-tilskud deles op i to kategorier: plante-baseret protein og dyre-baseret. Plante-protein pulver indeholder de proteiner man ville finde i bønner, linser, nødder, og soja-bønner, hvorimod dyre-protein er udvundet fra de mere ’klassiske’ former for protein som dyrekød, og mælkeprodukter.

De 3 mest populære former for protein-tilskud er soja, valle, og kasein, hvor valle er den mest foretrukne, da det er mælke-baseret, og derfor let opløses i vand, og samtidig indeholder alle 9 essentielle aminosyrer som er nødvendige for din krop. Dertil kan valle lettere nedbrydes og optages af din krop end kasein som også er udvundet fra mælk. Soja er den mest populære af protein-tilskuddene for veganer som undgår mælkeprodukter og dyrekød. Udover de 9 essentielle aminosyrer, har sojaprotein også den fordel at den indeholder antioxidanter og kan holde hjertet sundt.

En anden faktor der adskiller de forskellige former er de ekstra proteiner som forskellige tilskud kan indeholde. Lecitin er et populært tilskud til manges proteinblandinger da det udover de normale aminosyrer også kan hjælpe med hukommelsen, og hjælpe imod hjertekar-sygdomme. Andre mineraler og vitaminer kan indgå i en proteinblanding, men så begynder linjen mellem proteintilskud og måltids-erstatning hurtigt at blive sløret.

Til sidst bringes dog en lille advarsel. Protein har mange fordele, og er essentiel for kroppen, men man skal ikke bare fylde sig. Det gennemsnitlige menneske har brug for omkring 1,2-1,6 gram protein per kropskilo per dag, og der er ingen dokumenteret fordel ved at overstige denne dosis. Mere protein sikrer derfor ikke mere muskeludvikling, men tvinger i stedet kroppen til at nedbryde overskydende protein, hvilket kan belaste din lever og nyrer, og gøre mere skade end gavn.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

5 gode råd til brug af proteiner